Business continuity voor thuis

Januari 2010 was er een grote stroomstoring in de bollenstreek waar ik woon: stroomstoring bollenstreek na 4 uur voorbij. Het hele dorp was donker en thuis was ook alle elektriciteit weg. Door de uitval van de elektriciteit werkt ook de verwarming niet, vaste telefonie deed het niet (ik heb internet telefonie van Ziggo), TV en Internet was niet beschikbaar, maar ook mobiele telefonie (in ieder geval het netwerk van KPN) was uitgevallen.

Nu hebben we wel een voorraad waxinelichtjes in huis en zijn we ook de gelukkige bezitters van een open haard, dus licht en warmte was snel geregeld. Een transistor radio was er ook, maar natuurlijk waren de batterijen leeg. Gelukkig zijn er altijd genoeg reserve batterijen in huis vanwege alle gadgets die daarvan afhankelijk zijn. Helaas hadden we de frequentie van de regionale zender niet op de radio geplakt, dus die konden we niet vinden.
Wat namelijk je eerste behoefte is bij zo’n incident, is informatie.
Wat is er gebeurd, hoe groot is het gebied dat getroffen is, hoe lang gaat het duren.
waxine lichtjesDe normale informatiebronnen (TV en Internet) werken niet meer, je kan niet terugvallen op telefoneren en dan blijft er nog maar weinig over behalve dat transistor radiootje. Als je trouwens geen transistor radio in huis hebt (en een nieuwe set batterijen erbij) dan is de autoradio natuurlijk ook een erg goede optie. Maar zorg wel dat je de frequentie van de regionale omroep bij de hand hebt. Het beste is eigenlijk een lijstje met alle frequenties van de regionale omroepen plastificeren en bewaren in je auto, dan heb je er ook wat aan als je eens een midweekje in een huisje op de hei zit.

Communicatie kan nog een grotere behoefte zijn dan informatie. Een van die handige kaarsjes die je aan hebt gestoken kan het huis in lichterlaaie zetten en dan is het toch handig als je de brandweer kan bellen (maar zorg zelf altijd voor blusmiddelen om zelf een beginnende brand de baas te kunnen worden, een poederblusser en een blusdeken kosten niets en kunnen een ramp voorkomen en zorg dat je weet hoe deze middelen te gebruiken). Of je struikelt in het donker en valt van de trap, hoe gaan we nu een ambulance bellen?
In dit specifieke geval was het incident opgeschaald naar “GRIP 4”, dit is het maximale niveau en betekent onder andere, politieburo, brandweerkazerne en gemeentehuis worden bemand. Politieauto’s rijden met zwaailicht aan langzaam door de straten zodat ze aangesproken kunnen worden voor hulpvragen.
Het enige wat ik nog kan verzinnen is 2 gsm’s van verschillende providers, bv. KPN en Vodafone (let op hiermee, KPN heeft een hoop providers opgekocht en die draaien nu allemaal op hetzelfde KPN netwerk). Als je samenwoont kan het dus handig zijn als je huisgenoten abonnementen afsluiten bij een andere provider, dan heb je dit makkelijk geregeld. Wat weer wel handig is, is als je gsm ook opgeladen is, is hij nl. bijna leeg dan is je enige kans dat je een autolader hebt (en je auto niet net toevallig bij de dealer staat voor de APK).

Als het allemaal te lang duurt en je gaat alvast naar bed voordat de spanning weer terug is, of je stapt in de auto om maar bij vrienden te gaan logeren die niet getroffen zijn door de outage, dan kan het handig zijn om van een aantal apparaten de stekker uit het stopcontact te trekken. Dit heeft twee redenen, ten eerste kunnen bij het inschakelen van de spanning door het energiebedrijf pieken op het net ontstaan die mogelijk je apparatuur kunnen beschadigen. Ten tweede hebben veel apparaten tegenwoordig elektronische aan/uit schakelaars en volumeregelaars. Bij mij knalde de wekkerradio aan op vol vermogen toen de spanning terugkwam. Apparaten met elektronische schakelaars herken je aan de tiptoetsen om ze aan/uit te zetten en tiptoetsen of wieltjes zonder einde voor volume regeling.

Samengevat,

  • be prepared
  • zorg voor redundantie
  • oefen eens een keer (bv. hoofdschakelaar uitzetten
  • plan for the worst (bv. tegelijkertijd geen stroom en geen water)

Author: Ewald

The grey haired professor