Gimp, hoe maak ik een animated GIF?

animated gif maken met gimp

Animated gifjes zijn plaatjes die als een diashow veranderen, op de meeste websites zijn er wel voorbeelden van terug te vinden. Persoonlijk vind ik ze vaak vervelend op websites omdat ze een erg onrustig beeld geven. Bijna al die animated gifjes staan ook nog eens ingesteld op “loop” waardoor de animatie eindeloos blijft doorgaan. Maar indien zorgvuldig toegepast kunnen ze ook nuttig zijn om b.v. de aandacht te trekken
maar je kan er ook heel leuke dingen mee maken zoals bijvoorbeeld een complete film binnen een plaatje of een stripverhaal. Met “the gimp” onder linux kan je zo’n animated GIF vrij eenvoudig maken, maar aangezien alle begin moeilijk is help ik je hieronder even op weg.

Kies File -> New en je afmetingen (b.v. 200 x 60)

Kies in het canvas window onderaan 400% zodat je kan zien wat je doet.

Rechtsklik op background en kies “New Layer”
Kies “Layer Fill Type” -> “Transparancy”

Kiest de “T” in de toolbox voor “Add text”
Dubbelklik op deze “T” zodat je meteen de Text Toolbox krijgt.

Initieel kan je in de text toolbox alvast kleur, font, font grootte antialiasing, enz. instellen. Je kan dit later nog wijzigen. Type je tekst en klik en gebruik de toolbox tegelijkertijd om het op de gewenste manier op je canvas te krijgen.

Meestal zal je na het invoeren v/d tekst deze nog goed willen positioneren/centreren. Kies daarvoor het “Move tool” (dat ding met pijltjes naar de vier windstreken) of gebruik de letter “M” om ‘m te activeren. Als je over de tekst beweegt met je muis dan veranderd je cursor in het ding met de vier pijltjes en kan je met drag ‘n drop de tekst ook echt verplaatsen.

Zodra je begonnen was met typen heb je in het layer tool ook een nieuwe tekst layer gekregen; verwijder deze niet want door te rechtsklikken op deze layer en “Text Tool” te selecteren kan je altijd makkelijk te tekst weer aanpassen.

Voeg nu weer een nieuwe transparante laag toe. Je kan de andere lagen onzichtbaar maken door het oogje voor de lagen uit te klikken. Voer je tekst op de gewenste manier in. Als je nu de tekst gaat positioneren kan het juist handig zijn om de vorige tekst weer wel zichtbaar te maken. De tekstlaag die je geselecteerd hebt zal ook de tekst zijn die je gaat verplaatsen (oftewel het move tool werkt alleen op de geselecteerde laag).

Voeg verder zoveel lagen toe als je wilt. Soms wil je in een laag met meerdere fonts werken, maar dan merk je dat er toch een nieuwe tekstlaag aangemaakt is. Dit kan je dan weer samenvoegen tot een tekstlaag door te rechtsklikken op de laatst toegevoegde tekst en dan te kiezen voor “Merge Down”. N.B. Je verliest dan wel de mogelijkheid om die tekstlaag via het teksttool nog te editten. Het slimst is dus
om eerst alle lagen los af te bouwen, dan het project op te slaan in het Gimp formaat “.xcf” zodat alle info behouden blijft.

Je kan nu ook de andere tekst lagen een “Merge Down” geven naar hun onderliggende transparante laag en b.v. de witte background waar je mee begonnen bent deleten door het prullebakje aan te klikken.

Klik nu Filters -> Animation -> Optimize for GIF
Je krijgt dan een nieuw plaatje en in het lagen tool van dat plaatje zie je dat er tijden (100ms) en een methode (combine) is toegevoegd. In plaats van “combine” zul je vaak willen voor “replace” oftewel het ene plaatje vervangt de andere. Dit kan je veranderen
door de tekst aan te passen (dubbelklik op de layer of rechtsklik en kies layer attributes).

Wil je zien hoe het geworden is klik dan (in het laatst geopende canvas
Filters -> Animation -> Playback). Is het geworden wat je wilde hebben, doe dan (in dat laatst geopende canvas:
File -> Save As -> naam.gif
Kies “Save as Animation” en klik op “Export”
Kies een comment (je eigen naam met datum i.p.v. created by the gimp)
en selecteer evt. “loop forever” de onderste twee opties hoef je in principe niet te veranderen omdat je voor ieder frame al een tijd en een methode hebt gespecificeerd).

Zet je nieuwe gifje op je webserver en kijk hoe het geworden is.

Author: Ewald

The grey haired professor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.