Lissabon foto’s, Nikon D300 en geocoderen

In Nederland krijg je wel eens last van de winter blues, kwestie van zonlicht deprivatie, zeker als je net zoals ik in een kelder werkt. Het lijkt wel op je dan in een weekend niet genoeg buiten kan zijn om de accu weer op te laden. Een plezierige oplossing voor dit probleem is een weekendje weg naar een zonnig land. Wij wilden niet te ver reizen ivm kosten en reistijd, maar wel zon en andere cultuur, dus dan komt Lissabon al snel boven dobberen als uitstekende keuze.

We vlogen met TAP en die heeft zo’n twee en een half uur nodig om er te komen, de taxi naar het hotel doet het in minder dan een half uur mede omdat de chauffeur er niet voor schroomde om tegen de 100 km/uur door de stad te scheuren. Maar al met al waren we rond 11 uur ‘s ochtends in het Hotel en korte tijd later midden in het centrum van Lissabon. We hadden geluk met het weer, alle dagen zonnig en rond de 22 graden. Perfect om bij te komen, rond te kijken en op een terrasje te zitten.

Een paar dagen eerder had ik een nieuwe camera gekocht, mijn “oude” Nikon D70s vertoonde steeds meer kuren, waarschijnlijk veroorzaakt door een val van mij plus camera in Ierland en de nieuwe Nikon D300 was net uit en lonkte met al zijn professionele toeters en bellen.nikon d300
Op de D70s had ik een 18-70mm kitlens die erg goed beviel en een extra nikon 28-200mm voor het tele werk. De 28-200 was wat traag met autofocus gewoon omdat de motor van de lens niet zo snel werkte. Maar wat ik merkte op vakantie in Canada is dat je continue wilt wisselen van lens. Dan zie je weer een dier waar je helemaal op in wilt zoomen, en dan heb je weer een schitterend landschap wat je eigenlijk zo compleet mogelijk met je groothoek wilt vangen.Nikkor 18 - 200 lens with VR
Al met al genoeg excuses voor mij om met de D300 een 18-200mm mee te bestellen en deze had ook nog eens Vibration Reduction om de parkinson die gepaard gaat met mijn oude leeftijd te compenseren 😉

De Nikon D300 kan net zoals zijn voorganger, de D200, een GPS aangesloten hebben zodat bij iedere foto de coördinaten van de locatie worden opgeslagen. Dat is ideaal want als je veel foto’s maakt dan weet je op een gegeven moment nauwelijks meer waar iedere foto genomen is. Alleen het gedoe met zo’n GPS aan een kabeltje aan de camera trok mij helemaal niet. Nu is daar een handige oplossing voor, je kan nl. voor 60 euro een GPS muisje kopen met 16 MegaByte geheugen, de i-Blue 747. i-Blue 747 GPSDie i-blue maakt gebruik van de MTK chipset voor de GPS ontvangst en dat is de meest nauwkeurige en gevoelige van dit moment (voor de techneuten, het werkt beter dan Sirf-III). Dat is met name handig als je in een gebouw aan fotograferen bent en nog steeds een fix hebt op je GPS.
Wat ik gedaan heb is, het GPS muisje ‘s ochtends als we op pad gingen aangezet en ‘s avonds laat als we definitief terug waren in het Hotel weer uitgezet en aan de oplader gehangen. Als instelling kan je programmeren dat er om de 30 seconden een positie wordt opgeslagen of bij meer dan 10 meter verplaatsing, al na gelang welke situatie als eerste optreed. Dat gaf voor 4 dagen intensief rondlopen in Lissabon een kleine 10.000 waypoints.

De software die met i-blue wordt meegeleverd om de waypoints uit te lezen is niet erg nuttig, maar gelukkig is er een open source programma wat dit veel beter doet en waarmee je de waypoints kan opslaan in GPX formaat (dat programma is hier te vinden: http://sourceforge.net/projects/bt747).
GPicSync ProgrammaDat GPX bestand met waypoints kan je met een ander open source programma van een van de ontwikkelaars van Google eenvoudig aan je foto’s koppelen. Het heet GPicSync en is hier te downloaden: http://code.google.com/p/gpicsync/.

De foto’s die nu zijn voorzien van geocodering (het wordt ook wel geotagged genoemd) kan je nu mooi met bijvoorbeeld Google’s picasa bekijken en door er rechts op te klikken kan je Google Earth opstarten en de locatie zien waar de foto gemaakt is.

Maar ik wilde natuurlijk de foto’s op mijn OiePoie website neerzetten en daarbij ook een kaartje laten zien waar de foto gemaakt is. Ik was al zelf begonnen om wat te bouwen (https://www.oiepoie.nl/mapper/).
Maar na wat zoeken bleek er een plugin voor Gallery te zijn die dit erg mooi kan. Mijn Gallery installatie laat de GPS informatie nu op twee manieren zien, eerst als een klein kaartje onder de foto, maar je kan ook “View Album on a Map” aanklikken in de linkerkolom en dan krijg je alle locaties op een Google map te zien. Klik je op zo’n locatie dan krijg je de thumbnail van de foto die daar gemaakt is en als je daar weer op klikt ga je naar de foto zelf. Ook kan je van iedere foto de Exif informatie zien, dus ISO waarde, sluitertijd en diafragma.
Kijk zelf maar op de Lissabon foto’s

Author: Ewald

The grey haired professor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.