8 frames per seconde met een Nikon D300 zonder batterygrip

De D300 kan standaard 6 frames per seconde schieten door hem in “Ch” (Continuous High) te zetten. Volgens de manual kan je dit verhogen naar 8 fps, maar dan moet je de MB-D10 batterygrip kopen en daarin de zwaardere EN-EL4a accu.
Via een truck is het toch mogelijk om ook zonder de batterygrip 8fps te schieten gedurende 9 foto’s. Dit gaat als volgt:

  • ga in het menu en maak een nieuwe “Custom Settings” aan, b.v. “C”
  • stel item E5 in op “Flash Only”
  • stel item E6 in op “Flash Only”
  • stel item F4 in “Bracketing Burst” en “Auto Bracketing”

Nu kan je uit het menu gaan. De D300 moet ingesteld staan op “S” (i.t.t. “Ch”), flits moet dichtgeklapt zijn. Als je nu de onderste functieknop van de camera indrukt zie je in het LCD scherm “0F”, met de command dial kan je dit veranderen naar “9F”, dit betekent dat er 9 foto’s maximaal geschoten zullen worden.

Houd de onderste functietoets ingedrukt en stel scherp, als je nu afdrukt maakt de D300 in iets meer dan een seconde 9 foto’s.

Het nadeel van deze truck is dat je de focus niet op “C” continuous kan zetten, blijkbaar trekt de normale accu (EN-EL3) van de D300 dat niet, dus daarvoor heb je nog steeds de battery grip nodig. Maar als demo is het natuurlijk wel leuk. Het Youtube filmpje laat je de instructies nog eens zien en dan kan je ook horen hoe 8fps klinkt:

Author: Ewald

The grey haired professor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.