Kopie van Volkswagen T4 sleutel met transponder

Wij rijden meestal motor, maar als auto hebben we een VW Transporter PopTop camper busje model T4 2.5 liter TDI. Super handig, want alles is aan boord, koelkast, keuken, bed, enzovoorts. Het rijdt ook nog eens heel comfortabel, je zit namelijk iets hoger dan de rest van de wegmisbruikers en het dieseltje snort als een tevreden poes. En als klap op de vuurpijl hoef je voor campers in Nederlands minder wegenbelasting te betalen en dat is natuurlijk altijd fijn.
Volkswagen blanco sleutelEen tijdje geleden wilde ik al eens kijken of ik de sleutel kon kopiëren, dus een uncut versie gekocht op Internet, het baard patroon overgenomen met een staedler lumocolor (merkstift met dunne punt) en vijlen maar. Dat blijkt goed te werken, kost ongeveer een half uurtje en je hebt een sleutel waarmee je de deuren kunt openen en het contact kan draaien naar de start positie.
Maar als je wilt starten schakelt de startblokkering in en slaat de motor onmiddellijk af. Dat komt doordat de originele sleutel een transponder heeft met een unieke code en die was niet aanwezig in mij kopie sleutel. Ik laat trouwens geen foto zien van mijn orginele volkswagen sleutel, want een beetje handige harry heeft daar al voldoende aan om een er een kopie van te kunnen maken, of als je het zelf niet kan zijn er zelfs online diensten die dit aanbieden.

Transponder

Met een beetje zoeken op Internet kan je wel vinden hoe het zit met de transponder in de sleutel van deze oude Volkswagens. Die blijken redelijk makkelijk te kopiëren als je de goede apparatuur hebt. Normaliter zou alleen de Volkswagen dealer zo’n kopie moeten kunnen maken en dat kost natuurlijk dan ook meteen een aardige som geld. Dat krijg je met monopolisten. Maar met een beetje zoeken op Internet vond ik op AliExpress een programmer die mijn type transponder (ID33) zou moeten kunnen kopiëren. Die “Mini Smart Zed-Bull Key Programmer” mini zed-bullziet er uit als elektronisch speelgoed wat je normaal bij de Bart Smit in het aambiedingsvak zou vinden. maar chinezen letten nu eenmaal minder op uiterlijk bij het ontwerpen van elektronica.
Behalve dat heb je ook de goede transponder chips nodige en die bleken gemaakt te worden door de oer Hollandse lampen fabriek uit het zuiden des lands (Philips).
Ook dat type chip Philips PCF7931(Philips PCF7931) is uit China via dezelfde website te bestellen. Dus alles aanklikken, betalen en dan maar 3 weken wachten tot onze vriendelijke pakketchauffeur aanbelt met de goederen.

Kopie Sleutel Transponder Maken

Daarna is het eigenlijk verassend simpel, de oude sleutel hang je in het kruis van de Zed-Bull en eerst maar eens een “Read” (optie 1) om te kijken of de sleutel uitgelezen kan worden. Dat blijkt inderdaad het geval, de programmer geeft correct ID33 aan en het juiste type Chip wat je nodig zou hebben om hem naar toe te kopiëren (PCF7931).Zed Bull Programmer. Ik heb de code in de foto weggehaald, want dat zou je ook met de hand in kunnen typen en dan heb je ook de transponder om mijn auto te starten en dat is nu niet helemaal de bedoeling ;).
Om te kopiëren kies je optie 2, de sleutel wordt dan opnieuw uitgelezen en daarna moet je die verwijderen en de transponder chip plaatsen. Dat kom wel precies, de eerste keer legde ik de chip horizontaal neer en dat gaf een write failure. Om dit goed te laten verlopen heb ik hem daarna op mijn vinger verticaal dat open kruis gehouden waar normaal de sleutel in hangt. Dat gaf een succesvolle write melding terug. De chip heb ik met een beetje plakband op mijn kopie sleutel bevestigd en daarna getest om de Volkswagen T4 mee te starten, en dat werkt!
Ik heb nog 4 tranponder chips over, dus als je ook een kopie nodig hebt van je eigen VW T4, geef even een gil. Hieronder staan de volkswagen modellen die met een ID33 transponder sleutel zijn uitgerust:

Volkswagen : Caddy (1995-1998), Golf (1995-1998), Passat (1995-1997), Sharan (1995-1998), Transporter(1995-1998), Vento (1995-1998)
Transponder : Philips PCF7930, PCF7931, PCF7935

Have fun and stay legal 😉

Author: Ewald

The grey haired professor